الان شبکه جام جم دو یک برنامه مستند در مورد " شهر سوخته " نشون داد . این برنامه های باستان شناسی رو که میبینم از خود بیخود میشم . بینهایت برام هیجان انگیزه . یک شهر کاملا متمدن متعلق به پنج هزار سال پیش در سیستان . تمام قوانین شهرنشینی در اون جریان داشته . با حدود سه هزار نفر شهر بنا شده اما در نهایت در دوهزار و پانصد سال پیش از میلاد مسیح جمعیتش به حدود پانزده هزار نفر رسیده بوده و در اون زمان در اوج شکوفایی بوده و درست در همون زمان به دلایل مختلف از جمله خشکسالی و آتش سوزی و از رونق افتادن تجارت و رشد منفی اقتصادی شهر برای همیشه خاموش میشه . اسم اصلی شهر رو نمی دونند که چی بوده اما به " شهر سوخته " معروفه . خیلی هم بزرگ بوده . از سی سال پیش تاکنون که باستان شناسان مشغول حفاری و تفحص شدند فقط دو هکتارش رو مورد بررسی قرار داده اند . از اولین نمونه های نگارش بشر در این شهر پیدا شده . چندین لوح گلی کوچک فقط پیدا کردند که در واقع اسناد خرید و فروش گندم و کالاها بوده . خریدار و فروشنده چیزی شبیه به قرارداد داشتند که در نهایت مهر و امضا میشده . یعنی سواد داشته اند . یک آقای دکتری به نام "
سید منصورسید سجادی " حدود بیست و هشت ساله که شخصا این کار رو پیگیری میکنه و بزرگترین آرزوش اینه که یک روز محل نگهداری اسناد این شهر رو پیدا کنه تا پرده از راز این شهر برداشته بشه . با کشف اسناد مکتوب شهر میشه فهمید اسم اصلی شهر چی بوده و چه کسانی اونجا زندگی میکردند و چه می کردند !!!!
یک چیز جالب اینکه
گورستان بزرگی داشته اند خارج از شهر که این خودش از نشانه های شهرنشینی متمدنه . گورهای دخمه ای داشته اند برای اعیان که در آنها سفالینه و غذا و آب و اشیاء بی نظیرمی گذاشته اند برای مردگان پس به حیات بعد از مرگ معتقد بوده اند . از روی جمجمه های بدست آمده به نشانه های جراحی های مغز دست یافتند که این نشون دهنده پیشرفته بودن آن مردمان بوده . در واقع این جراحی ها جزو اولین جراحی های بشری هستند . یک چیز خیلی جالب یک لوح گلی بود که روش به شکل مارپیچی خونه های زیادی ایجاد کرده بودند و در واقع این یک بازی فکری بوده مثل شطرنج که تابع یک سری قوانین مشخص بوده . لباس زنان چیزی شبیه به ساری بوده و پارچه های بسیار زیبایی تولید میکرده اند .
من هر چی بگم کم گفتم . بهتره خودتون
اینجا و
اینجا و
اینجا رو بخونین و کیف کنین .